Шукати в цьому блозі

пʼятницю, 9 серпня 2013 р.

Як визначити тему для адвокаційної кампанії


Для визначення теми адвокації необхідно здійснити декілька послідовних кроків.
1. Спочатку треба визначити пріоритетні проблеми. Можна назвати ті проблеми, що сьогодні існують в бібліотеці і потім шляхом голосування визначити, які з них є найбільш важливими. Декілька споріднених тем можна обєднати в одну. Наприклад, відсутність в бібліотеці комп’ютерів,  інтернету та фахівця з ІТ можна розглядати як одну комплексну проблему.

2.  Необхідно визначити можливі наслідки для громади та суспільства, до яких може призвести не вирішення проблеми. Наслідки можуть бути соціальними, економічними та політичними. Наприклад, візьмемо проблему відсутності інтернету в бібліотеці. До соціальних наслідків даної проблеми можна віднести: обмеженість доступу до інформації жителів міста, села; обмеженість для молоді в проведенні дозвілля, що, в свою чергу, може призвести до ранньої злочинності. Серед економічних наслідків можуть бути: відсутність доступу до оперативної інформації у місцевих підприємців (фермерів), обмеженість в пошуку роботи та навчання, тощо. Ці чинники можуть призвести до збитковості бізнесу та підвищення рівня безробіття в громаді. Політичними наслідками можуть бути: незадоволеність мешканців рівнем життя в громаді, зниження довіри та рейтингу місцевої влади, що може призвести до певних ускладнень на наступних виборах. В цьому контексті може виникнути запитання, навіщо бібліотеці потрібно аналізувати ці наслідки? Відповідь є дуже простою. Кожний з цих наслідків зачіпає інтереси певних осіб, груп та організацій. Наприклад, обмеження доступу до комерційної інформації має безпосереднє відношення до підприємців. Зниження рейтингу влади турбуватиме місцевих посадовців. Проблеми з дозвіллям зачіпають інтереси молоді та молодіжних організацій. Все це означає, що вони можуть стати нашими потенційними союзниками, якщо ми використаємо правильні мотиваційні важелі. В деяких випадках ретельно проведений аналіз дозволяє виявити потенційних союзників там, де ми навіть не очікували. Наприклад, якщо ми говоримо про можливість зростання рівня злочинності в молодіжному середовищі, нас може підтримати місцеве УВС, якщо ми їм доведемо, що комп’ютери та інтернет замість вулиці привернуть молодь до бібліотеки (до речі, американські бібліотеки мають такий досвід!). Одним з головних принципів адвокації є донесення до людей певної проблеми з наголосом на тому, як не вирішення цієї проблеми може погіршити їхнє життя. Лише в цьому випадку можна розраховувати на широку підтримку громади.

3. Корисною мотиваційною вправою є аналіз можливих наслідків не вирішення проблеми для самої бібліотеки та бібліотекарів. Як правило, це – відсутність сучасних послуг, зменшення відвідувачів, скорочення фінансування з подальшою перспективою на закриття та звільнення. Цей аналіз має довести той частині бібліотечних працівників, яка ще вірить в те, що все якось минеться, одну просту істину – вирішення проблем залежить лише від нас. Годі чекати, настав час діяти!

4.        Після проведення аналізу можливих наслідків ситуації, які надалі допоможуть нам знайти союзників та аргументи для тих, хто прийматиме рішення, необхідно визначити та проаналізувати причини ситуації, що склалася. Навіщо це потрібно? Справа в тому, що метою адвокаційних кампаній, як правило, є боротьба з причинами тих чи інших негативних ситуацій. В цьому полягає одна з відмінностей адвокаційної діяльності від соціальних проектів, метою яких часто буває саме подолання наслідків негативних явищ. Для аналізу причин існує адвокаційний інструмент, що називається «дерево причин». Він застосовується шляхом послідовного використання запитання «Чому?». Наприклад, чому в бібліотеці не має інтернету?». Варіанти відповідей можуть бути різними, в залежності від конкретної ситуації в громаді. Варіант 1 – тому що в бібліотеці не має комп’ютерів. Варіант 2 – є комп’ютери, але не має інтернет покриття або провайдера, який надає такі послуги. Варіант 3 – є компютери, є покриття, але місцева влада не оплачує інтернет. Цілком зрозуміло, що кожна з трьох причин (можливі й інші) потребує власного сценарію подальших дій та подальшого аналізу. Ми знову ставимо те ж саме запитання (чому?), але вже до тієї відповіді, що ми самі дали. Для прикладу візьмемо 3 варіант - є компютери, є покриття, але місцева влада не оплачує інтернет. Чому? Знову ж таки можна знайти декілька варіантів відповідей. Наприклад, найбільш типовий - не має коштів. Насправді, це не зовсім так. Гроші завжди є. Інша  справа, що використовуються вони на зовсім інші цілі, тому більш коректним варіантом відповіді буде: «кошти не передбачені в бюджеті цього року», Це більше схоже на правду. Якщо знову поставити запитання: «Чому?», ми зрозуміємо, що розвиток бібліотечної справи не є пріоритетом для місцевої влади. Чому? Можливо, вона не достатньо обізнана, яку важливу роль відіграє бібліотека в громаді. А може бути і навпаки, бібліотека не відповідає сучасним потребам громади.

В будь-якому випадку використання цього інструменту дозволить проаналізувати усі можливі причини існуючого стану справ. Далі необхідно відкинути ті з них, що виходять за рамки нашої компетенції та можливостей (наприклад, світова криза) і зосередитись на тих причинах, які ми в змозі вирішити (наприклад, місцева влада не достатньо поінформована про роботу бібліотеки і ті нові можливості, що надає інтернет в бібліотеці). Це, по суті, і має стати темою для нашої майбутньої кампанії.


Немає коментарів:

Дописати коментар