Шукати в цьому блозі

четвер, 15 серпня 2013 р.

Як визначити мету та завдання адвокаційної кампанії?


Проведений аналіз причин ситуації (див. статтю «Як визначити тему для адвокаційної кампанії?») дозволяє визначити мету та завдання майбутньої адвокаційної кампанії. Мета відображає ті результати, що ми хочемо отримати в ході проведення кампанії. Мета має відповідати вимогам SMART:
Speсific – конкретні, чітко сформульовані цілі;
Measurable – підлягають вимірюванню;
Appropriate – відповідають вирішенню Вашої проблеми;
Realistic – реалістичні;
Time-bound – обмежені у часі.

 Наприклад, візьмемо таку ситуацію - бібліотека має компютери, але в місцевому бюджеті не передбачені кошти на оплату інтернету. В цьому випадку мета адвокаційної кампанії може звучати таким чином: « До кінця жовтня 2013 року забезпечити виділення коштів (в розмірі …грн.) з місцевого бюджету на оплату інтернету в місцевій бібліотеці протягом 2014 року». Таке формулювання мети відповідає усім критеріям SMART, оскільки мета є конкретною (в результаті очікуємо виділення коштів на інтернет), вимірюваною (можна визначити, скільки коштів очікується і скільки коштів буде виділено), відповідає вирішенню проблеми, е реалістичною (досяжною, можливою) та обмеженою у часі (дата прийняття місцевого бюджету).

Завдання є послідовними кроками, що мають забезпечити досягнення поставленої мети. Вони також повинні відповідати вимогам SMART. У нашому випадку ми визначили, що однією з причин відсутності необхідного фінансування є низький рівень поінформованості місцевої влади і громади в цілому щодо можливостей, які надає інтернет в бібліотеці. Виходячи з цього, першим завданням кампанії має бути інформування влади (підготовка та поширення інформаційних матеріалів, листів, проведення особистих зустрічей, виступи на нарадах, проведення громадських слухань,тощо), в результаті якого має підвищитись інтерес посадовців до бібліотеки та рівень їхньої мотивації щодо виділення коштів на оплату інтернету. Запорукою успіху будь-якої адвокаційної кампанії є широка підтримка громадськості. Чим більшою є підтримка, тим вищою є вірогідність отримання позитивного результату. Таким чином, другим завданням кампаніє буде інформування громадськості та формування широкої коаліції союзників та прихильників шляхом поширення інформаційних матеріалів, публікацій в місцевих ЗМІ, особистих зустрічей, круглих столів, тощо. Дуже важливо, щоб ця робота мала певний результат у вигляді листів підтримки до влади, звернень через ЗМІ, особистих зустрічей союзників з представниками влади, тощо.

Наступним завданням кампанії є підготовка проекту та забезпечення прийняття рішення щодо виділення коштів з бюджету наступного року на оплату інтернету в бібліотеці. На цьому можна було б поставити крапку, але практика свідчить, що цього не завжди достатньо. Ми можемо поставити перед собою ще одне завдання – моніторинг та контроль за виконанням прийнятого рішення.

Немає коментарів:

Дописати коментар